Aromatherapie

Stel je eens voor, een wereld zonder geur. Soms zijn we ons hier tijdelijk van bewust wanneer we kampen met een verkoudheid. Wat zijn we blij als we weer geuren kunnen opvangen! We hebben ook allemaal weleens meegemaakt dat een geur ons van het ene op het andere moment in een vroegere situatie plaatste of een stemming tevoorschijn toverde. Een bloeiende voorjaarswei, de eerste diepe ademhaling bij een wandeling in een bos, de geur van eten en ga zo maar door. Onze geurwaarneming assisteert ons bij alle dagelijkse beslissingen: aangenaam, onaangenaam, gevaarlijk, ongevaarlijk, etcetera. Geur doet enorm veel met ons. Onze geurwaarneming is het enige zintuig met een directe verbinding met het oudste deel van onze hersenen; het limbisch systeem. Dit systeem beïnvloedt onder andere onze gevoelens, herinneringen, motivatie en dus onze psychische gesteldheid. 

Aromatherapie betekent letterlijk 'therapie door geur'. Het behandelt lichaam en geest tegelijk. De lichamelijke werking van de oliën zie je terug in het feit dat klachten en kwalen te lijf gegaan kunnen worden. Kamille werkt bijvoorbeeld goed tegen ontstekingen. De psychische werking van oliën laat je dingen uit het leven verwerken en weer op een rijtje zetten. Citroen olie helpt ons bijvoorbeeld in het hier en nu te zijn en geeft lichtheid en frisheid. Als laatste hebben etherische oliën ook een energetische werking, waarbij de geuren via onze aura en chakra’s ons energetisch systeem bereiken. Oftewel, aromatherapie sluit perfect aan bij de holistische benadering die ik hanteer. 

Etherische oliën, ook wel essentiële oliën genoemd, zijn zo ongeveer de meest effectieve vorm van genezing op plantaardige basis. De zuivere vorm (dus geen synthetische oliën!) hebben een zacht effect op het lichaam. Je lichaam begrijpt de communicatie met de oliën en hun bestanddelen en weet dus exact wat het met de plantenstoffen moet doen. Het grappige is, je hoeft niet eens in de werking van de oliën te geloven! Zodra je ze gebruikt, begint het genezingsproces dat je in geen enkel opzicht bewust kunt beïnvloeden. Hoe fantastisch is toch de natuur!

Ik gebruik aromatherapie enkel voor uitwendige toepassing. Dit kan zijn om te verdampen of om toe te voegen in een lichaamsolie. De (uitwendige) toepassing is afhankelijk van wat jij op dat moment nodig hebt.

Ik bied tevens losse consulten aan om je eigen (natuurlijke) pot (dag)crème samen te stellen. Samen kijken we welke oliën jij momenteel nodig hebt. Deze oliën worden in de basiscrème toegevoegd en kun je daarmee als (dag)crème gebruiken. Neem gerust contact op bij vragen of voor een afspraak.